Seznam témat letní semestr

06.03.2022 14:41
8.3. Možnosti objektivu.

Než se vydáte někam fotografovat, je dobré prozkoumat možnosti objektivu, který vlastníte. Vyzkoušejte si tedy fotografovat se všemi ohniskovými vzdálenostmi. Zjistíte, jaký úhel záběru dokážete pokrýt s objektivem nastaveným na nejširší ohnisko a naopak, jaký detail získáte při největším přiblížení. Zkuste fotografovat například stejný předmět doma a všímejte si i rozdílů mezi předmětem a ostatními prvky na fotografii. 
 
15.3. Fotíme čísla.

Celá staletí tvoří čísla většinu aspektů našich životů. Čísla autobusů, expirační data na obalech potravin, digitální hodiny, velikost bot, počty lajků na FB. Čísla jsou prostě téměř všude, kam se podíváme. Toto zadání úlohy je o zachycení čísel nejlepším možným fotografickým způsobem, umělecky a v jejich přirozeném prostředí. Ukažte, kde všude vidíte čísla ve vašem každodenním životě a co pro vás znamenají.
 
22.3. Směr pohybu.

První z věcí, kterou bychom si měli při fotografování pohybu uvědomit, je jeho směr. Pokud se objekt pohybuje směrem k nám, postačí na zmrazení pohybu i delší expoziční čas. Vyzkoušejte si práci s hodnotami expozičního času a najděte ten, kterým se vám podaří zmrazit pohyb přibližujícího se objektu. Nezapomeňte, že čím rychleji se bude objekt pohybovat, tím rychlejší expoziční čas budete muset použít.
 
29.3. Odraz ve vodě.

Jednou z kreativních možností jak zpestřit své fotografie, je všímat si odrazů na vodní hladině. Ať už budete hledat ve městě, nebo v přírodě, buďte kreativní a zkuste se zaměřit na zajímavý detail (tedy ne odraz celého okolí na velké vodní hladině). Pracujte s hloubkou ostrosti. Nezapomínejte, že i předměty v odrazu mohou být od sebe v různé vzdálenosti.
 
5.4. Portét fotografa

Máte známého, nebo známou, co také rád/ráda fotografuje? Občas je zajímavé sledovat, jak fotograf, který se soustředí pouze na práci, vůbec nevnímá okolí. Využijte všechny nabyté poznatky, buďte ve správném okamžiku pohotoví a vytvořte pěkný portrét. Těšíme se na pěknou fotografii.
 
12.4. Portét s velkou hloubkou ostrosti.

Někdy i při fotografování portrétu může být důvod pro větší hloubku ostrosti. Fotografie tak vypovídá příběh, například o zálibě portrétované osoby. Pozor si musíme dát na kompozici, pozadí nesmí působit rušivě a portrétovaná osoba by neměla na pozadí zanikat. Získejte tak další zajímavou zkušenost a vytvořte pěkný portrét s velkou hloubkou ostrosti.
 
19.4. Pohyb vzdáleného předmětu.

Při hledání správného expozičního času na zmrazení pohybu je dobré myslet i na to, že čím je náš objekt od nás dál, s o to delším expozičním časem se nám to podaří. Vyzkoušejte si to. Najděte nejdelší expoziční čas, kterým zmrazíte pohyb vzdálenému předmětu. Zkuste se pak k němu přiblížit a se stejným nastavením fotografii zopakovat.
 
26.4. Pohyb a panning.

Vytvořte fotografii například jedoucího auta, motorky, čehokoli v pohybu a využijte techniku panning. Variabilitu záběrů získáte, pokud budete pracovat s různou ohniskovou vzdáleností a expozičním časem. Na začátek je lepší, když se váš objekt bude pohybovat napříč celou šířkou záběru, než pod nějakým úhlem. Nastavte si fotoaparát do režimu kontinuálního snímání, pomůže vám to zvýšit šanci na vytvoření pěkné fotografie. 
 
3.5. Fotografujeme Urbex.

Staré domy a budovy mohou na fotografiích vytvářet tajuplnou atmosféru. Úkol je tedy jasný. Vyfotografujte starý dům a pokuste se o dramatickou atmosféru. Pomozte si úpravami. Fotografii převeďte například do černobílého provedení.
 
10.5. Předvídání záběru.

Předvídání záběru - najděte si objekt, o kterém víte, že se bude pohybovat po dráze, na kterou si můžete předem zaostřit. Například ulice se středně hustým provozem. Zaostřete na bod, o kterém víte že, auto jím bude projíždět (zapněte si manuální ostření). Pro lepší variabilitu je dobré mít zapnutý režim kontinuálního snímání.
 
17.5. Netradiční pohled.

Netradiční pohledy většinou přitáhnout pozornost diváka. Někdy je to ten nejjednodušší způsob, jak fotografii udělat zajímavou. Nefotografujte stále vestoje a hledejte s fotoaparátem pozice, z nichž se na scénu obvykle nedíváte. Vyzkoušejte si to. Vyfoťte svět pohledem mravence. Budete muset jít až k zemi, abyste vytvořili fotku z velmi nízkého úhlu pohledu. Najděte nejvhodnější ohniskovou vzdálenost na vašem objektivu. Obsah fotografie necháme plně na vaši fantazii.